Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ
UYGULAMA ESASLARI
Amaç ve Kapsam
MADDE 1 – (1) İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği Uygulama Esasları, 22.02.2018 tarihli ve 30340 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Otopark Yönetmeliği ile idarelere tespit yetkisi verilen konulara ilişkin olarak Belediyemiz ve ilçe belediyeler arasında koordinasyon ve uygulama birliği sağlanması amacıyla hazırlanmıştır. Bu esaslar, İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde uygulanır.
Yasal Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Esaslar 22.02.2018 tarihli ve 30340 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Otopark Yönetmeliği’nin Geçici 2. maddesinin 2. fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Genel Esaslar
MADDE 3 – (1) Otopark ihtiyacının, imar planı onaylanmış yerleşmelerde ve alanlarda Otopark Yönetmeliği’nin 4. maddesinde belirtilen istisnalar haricinde, bina içinde veya parselinde karşılanması esastır.
(2) Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'ne tabi parsellerde ise otopark ihtiyacının parselinde veya yapıda karşılanması zorunludur.
(3) İlgili belediyelerce yapı ruhsatı düzenlenmeden önce otopark ihtiyacının belirlenmesine ve ne şekilde karşılandığına ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesince oluşturulan sistem üzerinden Otopark Komisyon Kararı düzenlenmesi esas olup, söz konusu karar ilgili belediye bünyesindeki İmar ve Şehircilik Müdürü, mimari projeyi inceleyen teknik personel ile gerekli hallerde belediyenin imar, harita, fen işleri gibi birimlerinden görevlendirilen diğer meslek disiplinlerinden teknik personel olmak üzere en az üç kişinin imzası ile düzenlenir ve yapı ruhsatı dosyasında bulundurulur.
(4) Otopark Komisyon Kararında; yapının ada-parsel numarası, yapı ruhsatının veriliş amacı (yeni inşaat, tadilat, ilave vb. olup olmadığı), kullanım çeşitlerine göre hesaplanan otopark ihtiyacı, söz konusu ihtiyacın bina içinde veya parselinde karşılanıp karşılanmadığı, karşılanmıyor ise Otopark Yönetmeliği’nin hangi maddesi kapsamında ne şekilde çözümlendiği (ortak otopark, ada içi otopark, başka parselde otopark yeri ayrılması), otopark bedeli alınması halinde ise hangi bölgesel otopark alanında kaldığı ve ne kadar bedel ödenmesi gerektiği gibi bilgiler açıkça belirtilir ve Ek-1'de belirtilen formlara uygun olarak düzenlenir.
(5) Otopark Yönetmeliği'nin 4-1/f-3 maddesi ile 8. maddesinin 2. fıkrasına 31.05.2019 tarihli ve 30790 sayılı Resmi Gazete ile eklenen hükme göre otopark ihtiyacı bedel ödenerek karşılanan parsellerde; otopark bedelinin % 25’i yapı ruhsatı verilmesi sırasında nakden, bakiyesi ise yapı kullanma izni verilmeden önce tamamlanmak kaydı ile en çok on sekiz ay içinde altı eşit taksitte ve kalan taksitlerin her yıl Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle tahsil edilir.
(6) Yapı ruhsatı düzenlenmesi aşamasında %25’lik peşin ödenen kısım haricindeki ödemelere ilişkin Ek-2’de belirtilen taahhütname alınır. Bu taahhütname yapının ruhsat dosyasında bulundurulur. Ancak, taksit ödemesi tamamlanmadan önce yapı kullanma izin belgesi düzenlenebilmesi için otopark bedelinin tamamı ödenir.
1
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
(7) Otopark Yönetmeliği’nin 10. maddesinin birinci fıkrasına göre otopark ihtiyacı bedel ödenerek karşılanan parsellere ilişkin yapı ruhsatı başvurularında ise otopark bedelinin kalan %75’i için Ek-3’de belirtilen taahhütname alınır ve tapu kütüğüne bu hususta şerh düşülür. Bu taahhütname yapının ruhsat dosyasında bulundurulur. Otopark bedelinin kalan %75’i bölge otoparkının idarelerce karşılanmasına müteakip 30 gün içinde parsel maliklerinden tahsil edilir ve ayrıca bu konuda tapu kütüğünün beyanlar hanesine belirtme yapılır.
(8) Tahsilat makbuzunda (banka dekontunda), yapının ada ve parsel numarası ile tahsilatın kaç araçlık otopark yeri için yapıldığı belirtilir. Bu makbuzun bir nüshası da yapının ruhsat dosyasında bulundurulur.
(9) Otopark Yönetmeliği’nin 4-1/e-1, 4-1/e-3 ve 4-1/e-6 maddelerine istinaden yapılan taleplerde öncelikle proje müellifi/müellifleri tarafından hesap ve projeler ile desteklenerek hazırlanan gerekçeli rapor ilgili belediyesine sunulacak olup, bu rapor ve belgeler doğrultusunda idarece hazırlanacak teknik rapor veya tespit, ilgili belediye bünyesindeki İmar ve Şehircilik Müdürü, mimari ve/veya statik projeleri inceleyen teknik personel ile gerekli hallerde belediyenin imar, harita, fen işleri gibi birimlerinden görevlendirilen diğer meslek disiplinlerinden teknik personel olmak üzere en az üç kişinin imzası ile düzenlenir ve yapı ruhsatı dosyasında bulundurulur.
(10) Otopark Yönetmeliği'nin 4-1/f-1 maddesi kapsamında imar adasındaki komşu parsellerin bahçelerinin daha etkin kullanılabilmesi amacıyla açık veya tamamen gömülü olup dilatasyonla ayrılmak kaydıyla kapalı olarak yapılabilen ortak otopark uygulamaları; ilgili her bir parsel için parsel maliklerinin tamamının noter onaylı muvafakatı alınmak, her bir parsel sınırı korunmak ve bu sınırlara göre planda verilen yapılaşma koşulları ayrı ayrı uygulanmak kaydıyla, kot ve cephe sınırlamalarına bakılmaksızın ve parseller tevhit edilmeksizin, parselin boyutları, bahçe mesafeleri, cephe aldığı tüm yolların, tretuvarların ve bahçelerin tesviye kotları, araç giriş-çıkışları, otopark rampası veya var ise taşıt asansörü, otopark yerleşimi ve adetleri, dönüş çapı vb. gösterim ve ölçülendirmelerin yer aldığı en çok 1/200 ölçekli vaziyet planı ve ilgili diğer belge ve projeler idarece onaylanmak ve tapuda beyanlar hanesine parsel numarası ile birlikte "komşu parsel ile ortak otopark alanı vardır" şeklinde belirtme yapılmak suretiyle yapı ruhsatı düzenlenir. Ancak, yapı ruhsatı düzenlendikten sonra ortak otopark alanı iptal edilerek otopark ihtiyacı bedel ödenerek karşılanamaz.
(11) Otopark Yönetmeliği'nin 4-1/f-2 maddesi kapsamında otopark olarak gösterilen yapı ya da bağımsız bölüm ile bu otoparkı kullanacak olan yapı ya da bağımsız bölümlerin tapularında ayrı ayrı süresiz irtifak kurulması, tapu kütüğünün beyanlar hanelerinde bu konuda belirtme yapılması kaydıyla; aynı ilçe sınırında 1000 metrelik yarıçap içinde kamulaştırmaya konu olmayan başka parselden otopark ihtiyacının karşılanabilmesi için;
a) Yapılaşmamış parselde açık otopark olarak ayrılması halinde, Ulaşım Dairesi Başkanlığınca uygun görülmek kaydıyla parselin boyutları, bahçe mesafeleri, cephe aldığı tüm yolların, tretuvarların ve bahçelerin tesviye kotları, araç giriş-çıkışları, var ise otopark rampası, otopark adetleri ve yerleşimleri, dönüş çapı vb. tüm gösterim ve ölçülendirmelerin yer aldığı en çok 1/200 ölçekli vaziyet planının ilgili belediyesince onaylanması,
b) Yapılaşmamış parselde mekanik otopark olarak ayrılması halinde, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 15.11.2019 tarih ve 05.1018 sayılı kararı doğrultusunda imar planında belirtilmek, Ulaşım Dairesi Başkanlığınca uygun görülmek, imar planındaki gabari ile imar planı veya İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde belirtilen bahçe mesafelerine ve TAKS’a uygun olarak belirlenen kitle içerisinde kalmak kaydıyla parselin boyutları, bahçe mesafeleri, cephe aldığı tüm yolların, tretuvarların ve bahçelerin tesviye kotları, araç giriş
çıkışları, var ise otopark rampası, otopark adetleri ve yerleşimleri, dönüş çapı vb. tüm gösterim ve ölçülendirmelerin yer aldığı en çok 1/200 ölçekli vaziyet planı ile ilgili diğer proje ve hesapların ilgili belediyesince onaylanarak yapı ruhsatı düzenlenmesi,
2
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
c) Mevcut binanın bulunduğu parselin bahçesinde ayrılması halinde parselin boyutları, bahçe mesafeleri, cephe aldığı tüm yolların, tretuvarların ve bahçelerin tesviye kotları, araç giriş-çıkışları, otopark rampası veya var ise taşıt asansörü, parselin kendi ihtiyacı için ayrılan ve diğer parselin kullanımına ayrılan otopark adetleri ve yerleşimleri, dönüş çapı vb. tüm gösterim ve ölçülendirmelerin yer aldığı en çok 1/200 ölçekli vaziyet planının ilgili belediyesince onaylanarak tadilat ruhsatı düzenlenmesi,
d) Mevcut binada ayrılması halinde mimari, statik, mekanik, elektrik ile yangın tahliye, algılama ve söndürme projelerinin, ilgili belediyesince onaylanarak tadilat ve/veya ilave yapı ruhsatı düzenlenmesi,
e) Yeni yapılacak binada ayrılması halinde her iki parsele ilişkin tüm projelerin birlikte onaylanarak yapı ruhsatı düzenlenmesi, gereklidir.
(12) Yapı ruhsatı düzenlendikten sonra bu maddenin on birinci fıkrasının (c), (d) ve (e) bentlerine göre başka parselde ayrılan otopark alanı iptal edilerek otopark ihtiyacı bedel ödenerek karşılanamaz. Ancak, otopark ihtiyacının karşılandığı yapılaşmamış parsele daha sonra imar planındaki kullanım kararına uygun olarak yapı ruhsatı talep edilmesi halinde her iki parselin otopark ihtiyacının karşılanmasına ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesinden uygunluk görüşü alınmadan yapı ruhsatı düzenlenemez.
(13) Otopark Yönetmeliği'nin 4-1/f-6 maddesi kapsamında sit alanlarında, mevzuat gereği parselde otopark ihtiyacının tamamen ya da kısmen karşılanamaması ve sit alanı sınırlarının 1000 metre yarıçapından daha geniş olması nedeniyle mevzuatı uyarınca 1000 metrelik yarıçap içinde başka bir parselde de otopark yeri karşılanamadığının idaresince tespiti halinde, karşılanamayan otoparka ilişkin Ulaşım Dairesi Başkanlığı’ndan da uygunluk görüşü alınmak kaydıyla gerekli yatay ve düşey işaretlemeler yapılmak suretiyle yol boyu otoparkı, cep otoparkı gibi yöntemlerle yol üzeri parklanma düzeni şeklinde sağlanır.
(14) Otopark Yönetmeliği’nin 10. maddesinin birinci fıkrasına göre, riskli yapı tespiti yapılarak yıkılan yapıların bulunduğu 250 m² ve daha küçük parsellerde yapılacak olan ve otopark ihtiyacının Otopark Yönetmeliği’nin 4-1/e ile 4-1/f-1 ve 4-1/f-2 maddeleri uyarınca karşılanamadığı tespit edilen yeni yapıların, bölge otoparkları yapılıp yer tahsisi yapılmadan önce tamamlanmaları halinde otopark ihtiyacı, Ulaşım Dairesi Başkanlığı’ndan da uygunluk görüşü alınmak kaydıyla mesafe koşulu olmadan varsa genel otoparklardan veya gerekli yatay ve düşey işaretlemeler yapılmak suretiyle yol boyu otoparkı, cep otoparkı gibi yöntemlerle mümkün olan en yakın mesafede parklanma düzeni şeklinde geçici olarak idaresince sağlanır ve bu husus belirtilmek suretiyle yapı kullanma izin belgesi verilir.
Otopark giriş çıkışına ilişkin istisnalar
MADDE 4 – (1) Otopark Yönetmeliği’nin 5-1/a maddesine istinaden Mustafa Kemal Sahil Yolu'nun Gümrük Meydanı ile Hava Lisan Okulu kavşağı arasında kalan kesimindeki, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na bakan parsel cephelerinden (Aynı zamanda Mithatpaşa Caddesi'nden giriş çıkış yapılabilen parseller hariç), Eşrefpaşa Caddesi'nin, Bayramyeri Kavşağı'ndan itibaren, Çankaya istikametinde, Gaziosmanpaşa Bulvarı'nın Anafartalar Caddesi kavşağı arasındaki güzergahtaki parsel cephelerinden, otopark giriş çıkışı yapılamaz.
(2) Otopark Yönetmeliği’nin 4-1/e-4 ile 4-1/g-3 maddelerine istinaden Mer’i İmar Planlarında yaya yolu olarak ayrılmış ve ilgili belediyesince hazırlanan proje doğrultusunda UKOME Genel Kurul Kararları ile yayalaştırılması uygun görülen yollardaki parsel cephelerinden, (Yolun mevcut durum tespiti yapılarak yoldan cephe alan mevcut ruhsatlı yapılarda otopark giriş-çıkışları bulunanlar hariç) otopark giriş çıkışı yapılamaz
(3) Otopark Yönetmeliği’nin 4-1/ğ maddesine istinaden Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik kapsamında alınacak görüş doğrultusunda karayoluna cepheli olup, geçiş yolu izin belgesi düzenlenmesi uygun görülmeyen parsel cephelerinden, otopark giriş çıkışı yapılamaz.
3
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
Bina ve parsel otoparklarının düzenlenme esasları
MADDE 5 – (1) Bölge otoparkları ve genel otoparklar ile umumi bina dışında kalan bina otoparklarında; arka arkaya park ediş düzeninde bir araba en çok iki arabanın giriş çıkışını engelleyebilecek şekilde park edilebilir. (Şekil-1)
Şekil-1
(2) Otopark yerleri, düz olarak tanzim edilebileceği gibi, arazi meyiline göre boyda max % 8, ende % 4 meyilli olarak da düzenlenebilir. (Şekil-2)
Şekil-2
(3) Ön, yan ve arka bahçe mesafeleri içerisinde yapılacak zemin terasları, Otopark Yönetmeliği ve bu Esaslarda belirtilen otopark yerleşimi, geçiş ve rampa genişliği ile dönüş kurbu ölçülerini daraltmayacak şekilde düzenlenir. (Şekil-3)
4
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
Şekil-3
(4) Otopark giriş eğimleri, istinat duvarı, korkuluk ve benzeri gerekli güvenlik tedbirleri alınmak ve ilk 3,00 metresi %7 eğimi geçmemek kaydıyla parsel sınırından itibaren başlatılabilir. Otopark giriş çıkışı ön bahçe mesafesi içinden de sağlanabilir. Ancak otopark rampaları ön bahçe boyunca yola paralel yapılamaz. (Şekil-4)
Şekil-4
5
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
(5) 10,00 metrenin altında kalan yollardan cephe alan ön bahçesiz bitişik veya blok nizam parsellerde ise otopark girişi genişliği net 3,50 metredir. Ancak bu ölçü, otopark geçidi boyunca 3,00 metre devam ettikten sonra 2,75 metreye düşürülebilir. (Şekil-5)
Şekil-5
(6) Bina girişinin otopark geçidinden veya otopark alanından sağlanması durumunda ise, bina giriş koridoru genişliğinden sonra otopark geçidi genişliği 2,75 m.’ye kadar indirilebilir ve bina girişinden sonraki bölüm otopark alanı olarak kabul edilir. (Şekil-6)
Şekil-6
6
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
(7) Gerek otopark yeri gerekse de araç geçiş yolu olarak kullanılan bahçelerde, otopark alanları bina ve bağımsız bölüm giriş ve çıkışlarını engellemeyecek şekilde düzenlenir. (Şekil 7)
Şekil-7
(8) Parselin otopark ihtiyacı Otopark Yönetmeliğinin 5/1-b maddesi doğrultusunda bodrum katlarda, tamamen tabii veya tesviye edilmiş zemin altında kalmak ve üzeri ilgili ulusal ya da uluslararası standartlara göre ve asgari 30 cm toprak örtüsüyle yeşillendirilerek bahçe vasfının ortadan kaldırılmaması şartıyla binaların arka ve yan bahçe altlarının tamamında, ayrıca gereken durumlarda idarenin uygun görmesi halinde parsel sınırına 3,00 metreden fazla yaklaşmamak üzere ön bahçe zemini altında veya yeşil dokuya uygun ve su geçirimli malzeme kullanılmak ve bahçe vasfı ortadan kaldırılmamak kaydı ile bina arka ve yan bahçelerinde karşılanabilir. Ancak, otopark ihtiyacının karşılanması amacıyla yapıya bodrum kat yapılması zorunluluğu yoktur. Yapıda bodrum kat bulunması halinde ise otopark ihtiyacının öncelikle bodrum katta karşılanması zorunluluğu bulunmamakta olup, bahçelerde, bodrum katta veya talep edilmesi halinde zemin katta ve/veya diğer katlarda da karşılanabilir.
(9) Yan bahçede otopark yeri de tesis edilecekse bunun için yan bahçede tesis edilecek otopark yeri haricinde en az 3,00 metre yan bahçe kalması sağlanır. Otopark Yönetmeliği’nin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde tanımlanan ortak otopark uygulamalarında da en az 3,00 metre eninde geçiş yolu sağlanır. (Şekil-8)
7
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
Şekil-8
(10) Köşebaşı parsellerde ilgili belediyesinin uygun görmesi kaydıyla otopark yeri haricinde en az 3,00 metre yan bahçe mesafesi kalması koşulu aranmaksızın Otopark Yönetmeliği’nin 4/1-ç ve 5-1/h-8 maddelerine uygun olarak yan bahçede yeşil dokuya uygun ve su geçirimli malzeme ile açık otopark yeri tesis edilebilir. (Şekil-9)
Şekil-9
8
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
(11) Otopark Yönetmeliği’nin 5/1-ç maddesine uygun olarak ön bahçelerde ve yol cephesine bitişik olarak tertiplenen otopark alanlarında 5,00 ile 8,00 metre arasındaki (8,00 metre hariç) ön bahçelerde mülkiyet sınırı fiziki bir engel ile kaldırım ve yoldan ayrılmak, yol genişliğine göre dönüş kurbu ölçüsü sağlanmak ve ilgili idaresince uygun görülmek kaydıyla, 5216 sayılı Yasa kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki yollarda ise ayrıca vaziyet planı, mimari proje, imar durumu belgesi, aplikasyon krokisi vb. belgelerle birlikte ilgili idaresince Ulaşım Dairesi Başkanlığı'ndan uygunluk görüşü alınmak kaydıyla araç giriş ve çıkışları doğrudan yola yapılabilir. Ancak, 8,00 metre ve daha büyük ön bahçelerde araç giriş ve çıkışları doğrudan yola yapılamaz. (Şekil-10)
9
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
Şekil-10
(12) Otopark alanlarında yapılan düzenlemede araç dönüş kısımlarındaki kurp ölçüsü 4,50 m.’den az olamaz. (Şekil-11)
Şekil-11
(13) Araç giriş çıkışları için tretuvarda yapılacak rampa vb. düzenlemelerin erişilebilirlik mevzuat ve standartlarına uyulmak suretiyle engelliler dahil tüm yayaların trafik güvenliğini ve sürekliliğini sağlayacak şekilde yapılması esastır.
(14) Otomatik otopark sistemlerinin düzenleneceği otopark alanlarında, imar planında belirtilen gabariyi aşmamak şartıyla, araç kapasitesini arttırmak amacıyla ara döşemeler ilave edilebilir.
10
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
(15) Otoparkta taşıt asansörü kullanılması halinde Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) ve ilgili standartlar kapsamında kullanım senaryosuna uygun olarak trafik hesabının hazırlanması, kamu yapılarında asansör avan projesi, kamu yapılarının dışında kalan tüm yapılarda ise asansör uygulama projesi hazırlanması ve ilgili belediyesi tarafından onaylanması zorunludur. Yapı kullanma izni düzenlenmeden önce bu asansörlerin ilgili belediyenin yetkili birimlerince uygun olarak çalışıp çalışmadığı denetlenir ve uygun olması durumunda asansör tescil belgesi düzenlenir.
(16) Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) ve ilgili standartlara uygun olarak yapılan taşıt asansörleri ve Makina Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/AT) ve ilgili standartlara uygun olarak yapılan taşıt platformlarında, iş sağlığı ve güvenliğine, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümleri kapsamında yangına, Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında gürültü oluşumuna ve ayrıca sistem içine sızan veya biriken su riski ve korozyona ve yeterli oranda ortam havalandırmasının sağlanmasına ilişkin gerekli tüm tedbirlerin alınması esastır.
(17) Ayrıca, taşıt asansörü ve taşıt platformu sistemlerinin yılda bir kez yetkili kurum ve kuruluşlarca periyodik kontrolünün yapılması ve uygunluk belgesi alınması gereklidir. (18) Araçların taşıt asansörüne, taşıt platformuna ve katlı mekanik otopark sistemlerine giriş ve çıkışlarının dik olacak şekilde düzenlenmesi ve yeterli mesafe bırakılması, iç ve dış trafiği aksatmayacak şekilde düzenlenmesi ile taşıt asansörü, taşıt platformu ve katlı mekanik otopark sistemlerinin hizmet vereceği binalarda yedek elektrik jeneratörü bulundurulması zorunludur.(Şekil-12)
Şekil-12
(19) Mekanik otoparklar ile taşıt asansörü bulunan otoparklarda Otopark Yönetmeliği’nin 5/1-h maddesinde belirlenmiş olan ölçüler yerine idaresince uygun görülmek kaydıyla tasarımda farklı ölçüler kullanılabilir.
11
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
(20) Mekanik otoparklarda Makine Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/AT) ve ilgili standartlara uyulur.
(21) Umumi otoparklarda yapılacak 90 derecelik dönüş verilen yollarda, küçük araçlar için gidiş ve dönüş yolu genişlikleri toplamı 6,50 metreden az olamaz. Umumi otoparklar haricinde bu ölçü 6,00 metreden az olamaz. Bu yol genişliği, 15 adetten az otoparkı bulunan binalarda tek yönlü olarak düzenlenmesi halinde, dönüşlerde yeterli genişlik sağlanmak kaydı ile 4,90 metreden az olmayacak şekilde belirlenebilir. (Şekil-13)
Şekil-13
Otopark aranması gereken kullanımlar ve miktarları
MADDE 6 – (1) Parsellerin otopark ihtiyacı Otopark Yönetmeliği’nin Ek-1 tablosuna göre hesaplanır. Ancak; 300 m²’yi geçen dairelerde her daire için 3 adet; bu alan üzerindeki her 120 m²’ye kadar olan artış için ek bir araç ilave edilerek otopark ihtiyacı hesaplanır.
(2) Yapılan hesaplama sonucu otopark miktarları Otopark Yönetmeliği’nin Ek-1 tablosunda belirtilen değerlerin altında kalması halinde en az 1 otopark yeri ayrılması şartı aranır.
(3) Sanayi ve Depolama Tesislerinde otopark alanı hesabı, Otopark Yönetmeliği’nin Ek-1 tablosuna göre ayrılması gereken en az otopark miktarının her bağımsız bölüm için en az 1 adedi kamyon ve otobüsler için belirlenen birim park alanı üzerinden, geri kalan adedi ise binek oto için belirlenen birim park alanı üzerinden yapılır. Ancak yapılacak faaliyetin konusuna göre daha fazla kamyon ve otobüs park alanına ihtiyaç duyulması halinde bu ihtiyaç doğrultusunda otopark alanı hesabı yapılabilir.
(4) Mevcut binalarda yapılmak istenilen esaslı tadilatlarda, bu değişiklik otopark aranmasını gerektirecek nitelikte ise otopark tesisi aranır. Parselde otopark tesisi mümkün olmadığı takdirde Otopark Yönetmeliği’nin 4. maddesine göre uygulama yapılır.
(5) Mevcut binalarda ilave yapmak istendiğinde bu ilave, otopark tesisini gerektiren nitelik ve büyüklükte ise, ilave otopark tesisi aranır. Parselde otopark tesisi mümkün olmadığı takdirde Otopark Yönetmeliği’nin 4. maddesine göre uygulama yapılır.
Otoparkın amacı dışında kullanılamayacağı
MADDE 7 – (1) Binalarda otopark yeri olarak belirlenmiş alanların imar planına, İmar Yönetmeliği'ne, Otopark Yönetmeliği'ne ve bu Esaslara aykırı olarak proje değişikliği ile
12
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
kullanım amacı değiştirilemez, başka amaca tahsis edilemez ve otopark alanı tadilatla küçültülemez. Bu Esaslar yürürlüğe girmeden önce ruhsat almış yapılar da bu hükme tabidir. Ancak, ruhsat süresi içinde olup inşaatı devam eden yapılarda ayrılan otopark yerlerinin Otopark Yönetmeliği hükümlerine göre parselin ihtiyacına uygun sayı, alan ve nitelikte otopark yerinin sağlanması kaydıyla tadilatla küçültülmesine veya 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında kalan ortak alanlara ait başkaca kullanımlara dönüştürülmesine ilgili idaresi yetkilidir. Bu yapılarda, daha sonra inşaat alanı, emsali, bağımsız bölüm sayısı, kat sayısı artışı ile kullanım amacı değişikliği vb. nedenlerle otopark ihtiyacının artması halinde ise ilave otopark ihtiyacının da mutlaka parselinde ya da binada karşılanması zorunludur.
Otopark bedellerinin hesaplanması, tahakkuk ve tahsili
MADDE 8 – (1) İmar planlarında bölge otoparkları veya genel otoparklar belirlendikten sonra her bölge otoparkının hizmet edeceği sınırlar tespit edilir. Bu sınırlar içinde tahsil edilecek otopark bedelleri bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında belirlenir.
(2) Birim otopark bedelleri Otopark Yönetmeliği’nin 12. maddesindeki esaslar dikkate alınarak hesaplanır.
(3) Sınırları tespit edilen otopark bölgelerinden İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince % 60 ile % 100 arasında bir oran belirlenerek otopark bedelleri ve otopark bölgeleme sınırlarını gösteren haritalar kabul edilir.
(4) Müteakip yıllarda, otopark bedelleri Otopark Yönetmeliği’nin 12. maddesindeki esaslar dikkate alınarak her yıl için yeniden hesaplanır ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından onaylanır.
(5) Otopark bölgeleme sınırlarında, grup sayısında ve bedel hesabına ilişkin oranlarda yapılan değişiklikler İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince kabul edilir.
(6) İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan otopark bölgeleme haritaları ve birim otopark bedelleri doğrultusunda tahsil edilen otopark bedelleri İzmir Büyükşehir Belediyesince ilçe belediyeleri için açılan otopark hesabına yatırılır.
(7) Otopark bedeline ilişkin düzenlenen Otopark Komisyon Kararları ve otopark bedelinin %25’lik peşin ödenen kısmına ilişkin tahsilat makbuzları (banka dekontları) için sistem üzerinden İzmir Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı'ndan "Tahsil Edilmiştir" ibaresi alınmadan yapı ruhsatı, Otopark Yönetmeliğinin 10. maddesinin birinci fıkrası kapsamı dışında kalan parsellerde taksitle ödenecek otopark bedelinin %75’lik kısmına ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı'ndan “Borcu Yoktur” yazısı alınmadan yapı kullanma izni düzenlenemez.
Yürürlükten kaldırılan esaslar
MADDE 9 – (1) İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16.06.2006 tarihli ve M.35.0.İBB.0.10.01.02.501 sayılı kararıyla onaylanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği Uygulama Esasları yürürlükten kaldırılmıştır.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 10 – (1) Bu Esaslarda hüküm bulunmayan hallerde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yazılı görüşüne istinaden uygulama yapılır.
Geçiş hükmü
MADDE 11 – (1) 22.02.2018 tarihli ve 30340 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliği’nin Geçici 3. ve Geçici 4. maddeleri kapsamında bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce yürürlükte olan Yönetmeliğe göre ruhsat düzenlenecek parsellerde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16.06.2006 tarih M.35.0.İBB.0.10.01.02.501 sayılı
13
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır.
Evrak sorgulaması https://odaborsaebys.tobb.org.tr/to-izmir-envision/Validate_Doc.aspx?eD=BS93ENNA73&eS=5629 adresinden yapılabilir.
Gelen Tarih Sayı: 23/02/2022 - 5629
kararıyla onaylanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği Uygulama Esasları’na göre uygulama yapılır.
Yürürlük
MADDE 12 – (1) Otopark Yönetmeliği’ne göre hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği Uygulama Esasları, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayına müteakip yürürlüğe girer ve bu tarihten sonra 22.02.2018 tarihli ve 30340 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Otopark Yönetmeliği’ne göre düzenlenecek yapı ruhsatlarında uygulanır.
Yürütme
MADDE 13 – (1) İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği Uygulama Esasları hükümlerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı yürütür.
____________
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11/02/2019 tarih ve 05/106 sayılı kararı ile onaylanarak yürürlüğe giren İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği Uygulama Esaslarına İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13/01/2022 tarih ve 05/95 sayılı kararı ile onaylanarak yürürlüğe giren İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği Uygulama Esaslarında Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar kapsamında yapılan değişiklikler işlenmiştir.